Valentýnské pečení pro potěšení

Svátek Svatého Valentýna již pomalu klepe na dveře. Ti co ho slaví, již vymýšlí jak obdarovat svou drahou polovičku. Někdo rád sáhne po dárku v podobě kytice, jiný pak po pozvánce na večeři do restaurace a nebo připraví něco dobrého doma. V souvislosti s tímto svátkem oslavujícím lásku připravila Mlékárna Valašské Meziříčí dva sladké recepty. Ty mohou potěšit nejen zamilované, ale také rodinu či přátele.

Valentýn je příležitost potěšit svou milou nebo milého drobným dárkem, kyticí či dobrý jídlem. Jak se říká láska prochází žaludkem, a proto jsme připravili tipy na sladké recepty, které můžete upéct nejen na Valentýna,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Využili jsme naší Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska, které se skvěle na pečení hodí,“ dodává Radka Benešová.

Jahodové srdíčka s Kysanou smetanou z Valašska

Použité suroviny                             

Těsto
150 g hladké mouky
250 g cukru krystal
1/2 prášku do pečiva
5 vajec
5 polévkových lžic horké vody
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Krém
2 Kysané smetany z Valašska
1 Čerstvá smetana ke šlehání z Valašska (případně lze použít jinou)
cukr moučka dle chuti

Na dozdobení
jahody
2 želatiny

Postup
Na těsto si připravíme velký plech s vyšším okrajem, který vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Žloutky, cukr a horkou vodu ušleháme do pěny a pomalu přidáváme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku si připravíme sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Pečeme cca. 10 minut. Piškot necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém následujícím způsobem. Čerstvou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí ušleháme do tuha. Pomalu do ní vmícháme Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí a dochutíme cukrem. Krém natřeme na vychladlý piškot a dozdobím jahodami. Na závěr přelijeme želatinou, kterou jsme si připravili dle návodu. Necháme chladit do druhého dne a poté vykrajujeme formičkou srdíčka.

Srdíčkový chlebíček s Bílým jogurtem z Valašska

Použité suroviny

200 g Bílého jogurtu z Valašska
150 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
50 g bramborové moučky
160 g jemného krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
1 dcl slunečnicového oleje
kakao
strouhaná citronová kůra
špetka soli

Postup
Vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citrónovou kúrou vyšleháme do pěny. Jakmile máme pěnu hotovou, postupně přidáváme olej a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nakonec přimícháme hladkou mouku, kterou jsme si smíchali s bramborovou moučkou a práškem do pečiva. Část těsta odebereme a dáme péct na malý plech, zbývající část obarvíme kakaem. Po upečení a vychladnutí světlého těsta, vykrajujeme srdíčka. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Na dno nalijeme část tmavého těsta a do středu vkládáme vedle sebe vykrojená srdíčka, která pak opatrně zalijeme zbývajícím tmavým těstem. Pečeme 45 – 50 minut v troubě předem vyhřáté na 170°C. Prvních 40 minut troubu neotvíráme a pak špejlí zkusíme, jak je těsto propečené.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.