Zelený čaj není lék. Je to rituál, který vám může změnit život

Kdy se dějí „zázraky“? Často překvapivě tehdy, když neděláme vůbec nic. Proč? Protože většinu času jsme aktivní až příliš a nedáváme ničemu moc prostor, aby se to usadilo. Zkuste se zastavit třeba se šálkem zeleného čaje. Najděte si kdykoliv během dne pár minut jen pro sebe, kdy si uděláte svůj malý soukromý rituál. V čem vám zelený čaj pomůže? Jak ho správně připravit? A tušíte, jak se liší od černého čaje? Provede vás Dominic Marriott, Senior Tea Master z Ahmad Tea. 

Dominic Marriott

Zelený a černý čaj pocházejí ze stejné rostliny, která se jmenuje Camellia sinensis. Rozdíl mezi nimi spočívá ve způsobu zpracování sklizených čajových lístků. Postupy jsou víceméně stejné, ale vyrábí se v trochu jiném pořadí. „U černého čaje se po sklizni lístky obvykle nechají zavadnout a poté rolují nebo krájí, aby se uvolnily enzymy. Následně jsou vystaveny oxidaci – fermentaci – kdy reagují s kyslíkem, což změní barvu lístků a zároveň výrazně ovlivní aroma a chuť čaje. Vznikají tak složitější chuťové látky, které dávají černému čaji jeho charakteristicky bohatší, plnější a někdy i sladší tóny,“ vysvětluje Dominic Marriott, Senior Tea Master společnosti Ahmad Tea, který v rámci testování kvality jejich čajů provádí degustace stovek vzorků denně, čímž jsou zajištěny nejvyšší standardy jakosti. Následně doplňuje: „U zeleného čaje se lístky po sklizni a lehkém zavadnutí prvně zahřívají a až poté rolují, což zastaví enzymatickou oxidaci. Tím se zabrání změně barvy i chuti a zachovají se živá zelená barva, přirozené látky v čaji a také čerstvé, svěží a travnaté tóny. Výroba u obou čajů je zakončena pecí, kdy se čaj finálně usuší.“

Takže rozdíl v pořadí a způsobu zpracování významně ovlivňuje výsledný chuťový zážitek – černý čaj má obecně hladší a zaoblenější chuť, zatímco zelený čaj je svěžejší a jemnější. 

Zelený čaj jako každodenní mikromeditace

Pití zeleného čaje není jen o chuti – skrývá v sobě i množství prospěšných látek. Japonci například považují rituál pití čaje za cestu k vnitřní harmonii. Zelený čaj je bohatý na polyfenoly, EGCG a L-theanin, které pozitivně ovlivňují zdraví. Jak konkrétně?

  • Bohatý na antioxidanty, bojovníky proti stárnutí

EGCG je sloučenina, která v těle bojuje proti oxidačnímu stresu. Jinými slovy – pomáhá zpomalovat opotřebení buněk. Některé vědecké studie hovoří dokonce v souvislosti s pravidelným pitím zeleného čaje i o snižování rizika mrtvice, infarktu i některých typů rakoviny.

  • Přirozený restart metabolismu

Chcete hubnout bez nervů a extrémních diet? Zelený čaj sice není „všespásný“, to nejdůležitější tedy musíte udělat sami, nicméně dokáže podpořit spalování tuků a lehce zvyšovat energetický výdej – především pokud obsahuje vyšší dávku katechinů a kofeinu.

  • L-theanin – kofein s meditačním efektem

Na rozdíl od kávy vám zelený čaj umožní soustředit se bez podráždění, protože díky látce L-theanin se kofein uvolňuje pomaleji, takže přichází bdělost bez nervozity. Aminokyselina zároveň podporuje mozek, zlepšuje paměť a zároveň pomáhá k lepšímu spánku. A pomáhá zklidnit stres.

  • Pro imunitu i mozek

Některé studie naznačují, že pravidelné pití zeleného čaje může souviset s lepší funkcí mozku a nižším rizikem neurodegenerativních nemocí, jako je Alzheimer nebo Parkinson. Zelený čaj má navíc antimikrobiální účinky, takže podporuje zdraví ústní dutiny a snižuje riziko zubního kazu.

Jak ze zeleného čaje vytěžit maximum? Popíše čajový mistr z Ahmad Tea

„Umění připravit dokonalý šálek čaje – zejména zeleného – spočívá v respektu k lístku a pečlivé přípravě. Chuť totiž není jen o listech, ale o rituálu jako takovém,“ vysvětluje Dominic Marriott a doplňuje: „Pokud dodržíte doporučený postup přípravy, který se můžete poměrně snadno naučit, nejenže čaj bude chutnější, ale také vás obohatí o více prospěšných látek. Umění přípravy zeleného čaje spočívá ve správné teplotě a čase louhování, což zabraňuje hořkosti vinou ‚přelouhování‘ a umožní vám ten nejlepší chuťový zážitek.“

Dominicova pravidla pro perfektní šálek  – drobná doporučení:

  • Používejte vždy čerstvou vodu, ideálně přefiltrovanou, aby se odstranily nečistoty jako chlór. Tvrdá voda dodá čaji více barvy a síly, zatímco měkká voda vytvoří jemnější a sladší nálev.
  • U zelených čajů používejte vodu o 100 °C, u jasmínového čaje může být teplota 90 °C – 100 °C a u ochucených zelených čajů doporučuji 90 °C.

„Možná si toho ze začátku ani nevšimnete. Ale když se každé ráno na pár minut zastavíte, nalijete horkou vodu do šálku, přikryjete ho a chvíli jen čekáte – dějí se velké věci. Čaj je totiž okamžik. Přestávka. A právě v dnešním světě má tohle neuvěřitelnou sílu,“ dodává Dominic Marriott, Senior Tea Master ze společnosti Ahmad Tea, jejichž čaj pochází z čínského „zlatého trojúhelníku“ – provincií Ťiang-si, An-chuej a Če-ťiang – které jsou po staletí symbolem špičkové kvality. 

„Ahmad Tea – z lásky k tomu nejlepšímu čaji“

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.