Salvadorská čokoláda už i v Čechách

Čokoláda patří k nejpopulárnějším sladkostem na světě. Znáte její historii a víte, co je salvadorská čokoláda?

Salvadorská čokoláda nejlepší kvality již v ČR

Kde se vzala čokoláda

Samotný výraz čokoláda je aztéckého původu. Odvozen je ze slova xocolātl, což bychom mohli přeložit jako „hořké pití“.

Počátky historie čokolády historikové položili do Střední Ameriky. Indiáni z kmene Olméků kakaovníky pěstovali už před 3 000 lety, jak vyplývá z archeologických nálezů. Ve 4. století n. l. po nich jejich odkaz převzali Mayové. Ti se naučili kakaové boby zpracovat a vyrobit z nich hořkou tekutinu.

Čokoláda se ale pouze nekonzumovala. V období mezi 7. a 16. stoletím se s kakaovými boby platilo. Jednalo se tedy zcela nepochybně o značně cenný artikl. V Evropě byl ovšem kakaovník velkou neznámou až do 16. století.

Jako první čokoládu „přivezl“ ze své výpravy Kryštof Kolumbus, který se s kakaovníky setkal právě v Americe. Boby dopravil tedy do Španělska, nicméně zatím novinka nikoho ve své době příliš neokouzlila. Ostatně hořký nápoj nechutnal ani samotnému Kolumbovi.

To se změnilo až v okamžiku, kdy se čokoláda rozšířila na španělský dvůr. Potenciál této poživatiny jako první objevil španělský dobyvatel Hernán Cortéz. Ani jemu příliš nechutnala, nicméně rychle přišel na to, jak ji vylepšit. Čokoládu si osladil medem a to už bylo pro evropské chutě o poznání snesitelnější. Horká čokoláda byla na světě a její cesta na evropské panovnické dvory otevřena.

Salvadorská čokoláda

Pravou salvadorskou čokoládu nemusíte hledat jej v její původní domovině – El Salvadoru. Nyní přichází také do ČR.

Jedná se o kvalitní ručně vyráběnou čokoládu, která vzniká přímo v české odnoži původní zahraniční společnosti, což garantuje převzetí originálního know how a původních receptur. V rámci celého výrobního procesu se klade důraz na vstupní suroviny, jejich vysokou úroveň zpracování i udržitelnost.

Rovněž je možné mimo standardní výroby realizovat i výrobu čokolády dle přání spotřebitele. Pralinky tak mohou odpovídat individuálním chuťovým preferencím. Vždy ovšem s důrazem na poctivost.

Klíčovou filosofií celého projektu je hlavně snaha o nabídnutí skutečně kvalitní čokolády. Tu poznáte i podle místa původu. Na zemi existují specifické oblasti a v nich pěstované odrůdy. Právě to je klíčem k dostatečné chuťové rozmanitosti konkrétních kakaových bobů, a tím i výsledného produktu.

Co se ostatních surovin používaných při výrobě čokolády týče, přirozeně záleží i na jejich kvalitě, s nadsázkou bychom mohli říci, že ale hlavně na množství. Paradoxně platí, že čím méně, tím lépe, kvalitní čokoládě stačí minimum položek ve složení.

Vysokou úroveň salvadorské čokolády z České republiky dokládá i mnoho ocenění z mezinárodních soutěží. Značka XOCOLATÍSIMO jednoznačně usiluje o uznání mezi spotřebiteli i v odborných kruzích.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.