Zpestřete si grilovačku pořádně okořeněným špízem

Hledáte novou inspiraci pro grilování na zahradě nebo terase? Nemusíte vymýšlet nic světoborného, oblíbený špíz stačí dochutit vymazleným kořením od Vitany a gurmánský zážitek je v podstatě zaručen. Na masových špízech není v podstatě co zkazit. Vezmete osvědčené suroviny, pokrájíte je na kostky a dochutíte. Nicméně pokud tento proces děláte pokaždé stejně, je možné, že se vám už mohly přejíst. Inspiraci na „tak trochu jiné“ špízy najdete níže. Rozbourat rutinu dokážete nejen pomocí vonného a kvalitního koření, ale i díky netradičním omáčkám a salátům. Tak který špíz bude ten váš?

Náš tip:

Maso je dobré kombinovat se zeleninou. Pokud vám není po chuti samotná, můžete ji zkusit okořenit speciální grilovací směsí od Vitany. Najdete v ní třeba sušený česnek, tymián, kurkumu či sladkou papriku pro správný říz a barvu.

Masové špízy s kořeněnou marinádou

Suroviny:

900 g vepřové krkovice, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, 1 velká bílá cibule

Suchá marináda:

1 lžíce mletého kmínu, 1 lžička mletého chilli
1 lžíce mletého česneku, 1 lžička soli
½ lžičky mletého pepře, špejle (alespoň 20 minut namočené ve vodě)

Postup:

Maso nakrájíme na větší kostky, papriky a cibuli na kousky velké asi 2,5 cm. Nakrájené maso dáme do misky. Přisypeme všechno koření a kostky masa v něm důkladně obalíme. Na předem namočené špejle střídavě napichujeme maso a zeleninu. Špízy grilujeme na středně rozehřátém grilu – cca po 6 minutách je otočíme a grilujeme dalších 6 minut. 

Vepřové špízy s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem

Suroviny:

Maso:

800 g vepřového masa (kýta, bok, plec, krkovice)
1 lžička papriky sladké mleté, 0,5 lžičky kajenského pepře
0,5 lžičky pepře bílého mletého, větší špetka soli
4 lžíce olivového oleje, 2 limetky k podávání

Omáčka:

150 g nesolených arašídů, kousek (asi 2 cm) zázvoru
1 cibule, 1 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky chilli kousků, 150 ml kokosového mléka
100 ml vody, pár kapek limetkové šťávy, sůl
čerstvě mletý pepř

Salát:

1 salátová okurka, 1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ limetkové šťávy, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Ve velké míse promícháme sladkou papriku, kajenský pepř, bílý pepř (množství podle chuti), špetku soli a olej. Ve směsi obalíme maso a necháme ho marinovat asi 30 minut (nebo v lednici až 2 hodiny). Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení nespálily. Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli vychladnout a potom rozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaný zázvor nastrouháme, cibuli najemno nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilejeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetkovou šťávou.

Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce prošleháme olej s limetkovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku přelijeme přes okurku a pořádně promícháme. Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 oC). Maso napíchneme na špízové jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15–20 minut. Je potřeba ho pravidelně otáčet.

Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky limet na zastříknutí.

Chilli mleté Vitana

Chilli se používá do pokrmů, kterým chceme dodat pikantní chuť. Populární je především v mexické a indické kuchyni, kde chilli přidáváme například do kari nebo pokrmu chilli con carne.

Kajenský pepř Vitana

Kajenský pepř nemá, kromě svého názvu, s pepřem nic společného. Je to jedna z mnoha odrůd chilli papriček. Patří k těm pálivějším. Možná právě proto, že se svou ostrou chutí vyrovná pepři, si vysloužil svůj název.

Kmín drcený Vitana

Kmín patří k nejstarším kořením. Jeho palčivé aroma a kořeněná, lehce nahořklá chuť z něj dělají jedno z nejvýraznějších ochucovadel. Kmín je nezbytnou přísadou při pečení chleba a dalších druhů pečiva.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.